Wednesday, 29 October 2014

China - Oh Shangri La....."The Lost Horizon" - Katenye...

Assalammua'laikum Pembaca Budiman

Pengembaraan kali ini betul2 menguji kekuatan fizikal dan mental, namun segala-galanye berbaloi apabila berjaya mencapai impian untuk sampai ke sini. Alhamdulillah

Selain mengembara ke beberapa bandar dengan tarikan tersendiri di wilayah Yunnan, China, tujuan utama aku dalam pengembaraan kali ini adalah untuk menjejaki wilayah Shangri La.... sebuah kawasan pergunungan di sempadan Tibet di Yunnan China. Bagi peminat gunung ganang dan dataran tinggi, kawasan ini menyajikan pemandangan yang cukup mempersona dengan liputan salji dipuncaknya sepanjang tahun, Shangri La antara salah satu tumpuan jurugambar2 dari serata dunia untuk merakam photo terbaik mereka untuk kepuasan yang tersendiri.


Mt Kawa Karpo in Tibetan @ Meili Snow Mountain  di Deqin, Shangri La County..Gambar di ambil dari Feilai Area, 


Aku sanggup bangun dan keluar seawal 6.30 pagi bersama kesejukan yang menyucuk tulang dan berbondong2 bersama jurugambar2 professional lain yang memikul kamera besar dan gedabak mereka menuju ke kawasan yang strategik untuk melihat fenomena puncak gunung yang diliputi salji  ini dibakar matahari pagi. Cukup indah.




Nun jauh di bawah gunung, perkampungan Tibetan memukau pandangan....cukup untuk aku duduk dan melihat alam sekeliling. Bermakrifatullah. Subhanallah.

Cukup mempersona apabila ianye berade di depan mata.

Sekian, wassalam

14 comments:

  1. 1st gambar tu sgt mencengkam jiwa...

    ReplyDelete
  2. subhanallah...indahnya pmndangan gunung-ganang... teringin juga mgembara ke luar negara mcm asp... tp apakan daya bajet ciput :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pergi pun dengan bajet ciput jugak....

      Delete
  3. Cantik sungguh keindahaan alam ciptaan Illahi.. Lekas update lagi .. x sabar nak tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabor ye...line internet sangat tidak menyebelahi...

      Delete
  4. trek tu jenis medium or tough kak ?

    ReplyDelete
  5. Dahsyat juga ASP ni ye... pergi tempat macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...demi sebuah impian En Mie....sanggup jer...

      Delete
  6. atikah ni..yg jumpe kt kunming tu...wahhhhh sudah pulang yer....subhanallah cantik sgt tu..rugi daku tidak menjejakkn kaki ke sana..

    ReplyDelete
  7. Assalam Atikah
    Kome kene ulang sekali lagi tu, naik ke Shangri La, memang mengasyikkan gunung ganangnye...cantik sangat...
    Keseluruhan wilayah Shangri La memang berbaloi untuk di lawati.

    ReplyDelete
  8. wah wah yong masyallah....syabas yong..tak daya teman nak ngikot miker...hu..hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Nekcik....ikut jer keme kat alam maya

      Delete