Monday, 3 November 2014

China - Kunming - Episod 1 - Cabaran dalam Pengembaraan Bermula - Indah untuk dikenang, Geli Geleman untuk dibayangkan....

Assalammua'laikum Pembaca Yang dihormati Sekalian

Terima kasih atas kesudian pembace semua membuat kunjungan ke blog keme. Destinasi pengembaraan yang keme pilih kali ini adalah Wilayah Yunnan China, Keme ingin membawa pembaca sekalian mengembara di alam maya berkongsi maklumat dan gambar2 yang sempat keme rakam untuk melihat apa yang ade di wilayah tenggara China ini. 

Kebanyakan pelancong hanya membuat lawatan di sekitar ibu negeri wilayah Yunnan iaitu Kunming dan bandar2 yang mudah untuk diterokai dan mempunyai maklumat yang banyak seperti Li Jiang dan Dali. Juga kerana jaringan pengangkutan yang pelbagai dan juga lain2 faktor seperti makanan halal yang mudah didapati. Selain Li Jiang dan Dali, keme juga ingin menjejakkan kaki ke suatu wilayah yang dahulunya tidak dikenali ramai memandangkan kesukaran daripada segi pengangkutan dan masa yang sedikit panjang untuk sampai ke wilayah ini dan juga masalah bahasa dan makanan halal bagi pelancong muslim yang menyukarkan pelancong luar untuk membuat perancangan untuk sampai ke sini. tetapi percaya lah, ia tidak sesukar mana dan setiap kekangan yang dihadapi itu memberikan seribu kenangan manis untuk diingati. Keme ke sana kerana namanya dan juga keindahan wilayahnya. Sungguh mempersona dan meruntun jiwa rage dengan keaslian yang masih terpelihara.

Keme telah mengambil cuti yang agak panjang untuk keme mengembara secara aman tenteram tanpa ade tekanan masa untuk menjelajah setiap daerah yang telah keme rancang dan peralihan dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain. Perancangan yang keme buat hanyalah :-
  1. Destinasi yang ingin dijejaki dan laluan perjalanan.
  2. Berapa hari untuk tinggal di setiap destinasi.
  3. Anggaran perbelanjaan yang diperlukan sepanjang 16 hari pengembaraan.
  4. Pakaian yang bersesuaian dengan perubahan cuaca
Lain-lain perkara hanye keme fikirkan apabila tiba di destinasi.....tak perlu nak beratkan otak dengan memikir dimana nak tidor kerana kebanyakan tempat mudah untuk mendapatkan rumah tumpangan. Makanan halal ade dimana2 asal rajin meneroka, kome pasti akan jumpa.  Sepanjang pengembaraan selama 16 hari itu, keme tidak duduk di hotel berbintang, cuma hostel menjadi pilihan dan dalam lingkungan budget kerana kebanyakan hostel mempunyai kelengkapan asas yang mencukupi dan selesa. Di sesetengah tempat, penduduk tempatan lebih suka menyebut " guest house " selain hostel.

Penerbangan Malaysia - MH 351 - Tetap menjadi pilihanku

Penerbangan terus MAS KL - Kunming pada jam 9.30 pagi mengambil masa lebih kurang 3 jam 40 minit. Perut kapal kosong ajer pagi ni membolehkan keme "mengongker" keseluruhan tempat duduk dan bebas untuk bergerak ke hadapan dan belakang sepanjang penerbangan. 


 Bangku2 yang kosong - rase terapong-apongan        Tapi nasi lemaknye sedap-mabeles

Pengembaraan bermula...

Keme sampai di Lapangan Terbang Kunming lebih kurang pukul 1.30 petang. Dah habis segala urusan imigresen, keme pun keluor tengok2 dulu keadaan, melilau sekeliling tengok apa ade kat epot ni, relax, duduk2 dulu, tenang2kan otak sambil buat regangan otot2 kaki, kendian baru pikir nak naik ape ke hostel. Pilihan adelah bas dan teksi ajer. Tak de keretapi. Meh lambung syiling nak pilih ape....congak2 sambil pukul dompet...mmm...bas ajer ler...

Melilau tengok sekeliling terpandang papantanda ni...mmmm.....okay...alhamdulillah, ade jugak surau kat epot ni..dalam ati jer ler...

Keme dan buddy pun pegi ler ke kaunter pertanyaan, nak tanye cara2 nak ambik bas ke hostel. Kekangan daripada segi bahase pun bermula....cabaran sungguh. Tapi masih okay sebab minah ni tahu ler juga simple English. Lupe pulak nak ambik gambor minah ni. Dia siap guna translator kat hp cari ayat nak berinteraksi...gigihkan dia... Kerja keras dalam cubaan yang diberikan untuk membantu kami amat dihargai. Kami minta dia telefon ke hostel bertanyakan bas apa dan no berapa, dimana nak naik dan berapa kali tukar bas. Alhamdulillah, segala-gale berjalan lancor.



Keme suruh dia tulih destinasi perhentian bas ekspess, kendian bas bandar yang perlu dinaiki menuju ke hostel.

Setelah berhempas pulas mendapatkan maklumat bas di kaunter perkhidmatan pelanggan tersebut, keme dengan buddy pun berjalan ler ke pintu no 4 untuk mencari kaunter bas ekspess ke bandar Kunming, dah jumpa terus beli tiket berharga RMB 25.00 sorang. Tak de nye nak cakap2, tunjuk jer ke kaunter tu maklumat destinasi yang dah ditulis dalam tulisan cina tu, naik bas no. 1, katenye....Alhamdulillah, selesai dengan aman tenteram. Perjalanan dari epot ke bandar Kunming lebih kurang 40 minit melalui lebuhraya Raocheng.


 
Ambil tiket bas ekspress diluar pintu No 4, 

Tiket bas ekspress dari Airport ke bandar Kunming yang berharga RMB25.00

 
Bas Ekspress ke bandar Kunming ni ade "pramugara". tu dia sedang menjawap pertanyaan daripada penumpang.


Bercakap ajer keje "pramugara" ni, sepatah haram keme tak paham. Dah tu asyik berjalan ke depan belakang, tak tau dok diam2.

Sambil2 tu sempat ler skodeng nama2 jalan, kome nak tau besorkan sendiri..hehe...

Dah sampai bandar Kunming, di akhir perhentian bas ekspess tadi, kami pun berjalan keluar ke perhentian bas untuk mendapatkan bas bandar ke destinasi yang menempatkan hostel yang akan kami duduki untuk beberapa hari. Tanye orang2 sekeliling kat mana nak tunggu bas, alhamdulillah sorang mamat ni bermurah hati membawa dan menunjukkan kami perhentian bas untuk mendapatkan bas no 98 terus ke Jinbi Road dimana hostel tersebut berada. Sekali lagi cabaran dalam menaiki bas awam apabila kami tiada duit kecik nak bayar tambang bas, keme hulur 10 yuan, drebar tak terima, minta kami sediakan 1 yuan sorang. Jenuh bertekak macam itik dengan ayam, akhirnya seorang penumpang perempuan menyedekahkan 2 yuan kepada kami. Kami menundukkan kepala tanda terima kasih. okay, cabaran berakhir. Dari jauh kami dah nampak 2 pintu gerbang tanda kami dah nak sampai ke hostel. Kami turun dimana kami rase betul. Berhampiran pintu gerbang tu jer...Haha....Kendian menapak ler tapi sekejap aje dan akhirnye dapat juga kami jumpa hostel ni kerana papan tandanye dapat dijejaki dari tepi jalanraya. 


Ini ler 2 pintu gerbang sebagai tanda untuk mencari hostel di Jalan Jinbi di tengah2 bandar Kunming. Dari dalam bas bandar no 98, ia boleh dilihat dari bulatan yang berada sebelum pintu gerbang ni 

Tara......akhirnya...sampai ke hostel....

Ini la kawasan hostel tempat keme bertapa beberapa hari di Kunming. Jangan tertipu ye mengkome, ni cafe jer...hostel nye sebetul2 nye di sebelah belakang....


Kene memanjat anak2 tangge untuk ke tingkat 3 yang menempatkan The Hump Hostel, Jinmabiji Square, Jinbi Road, Kunming. Kome boleh skodeng hostel ni kat internet.


Keme serahkan pade dia ajer untuk urusan2 berkaitan. Keme tahu nak masuk bilik jer....lama betol...cepat ler..penat gendong beg ni....

Keme pilih hostel ni berdasarkan pembacaan di internet, melalui blogger2 yang dah berkunjung ke sini, juga maklum balas yang diberikan oleh pelancong2 luar.  Keme rekemen hostel ni kepada mengkome kerana pekerja2 nye boleh berututr bahase inggeris dengan baik dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan daripada segi maklumat2 destinasi yang dilawati, pengangkutan yang diperlukan, tempat2 membeli belah yang ade di sekitar Kunming dan macam2 lagi. mereka amat peramah. Sesuatu yang amat diperlukan dalam industri perhotelan. Dan yang paling utama hostel nye bersih.

Pilihan samada nak duduk dormitary unit or private room....congak jap....pikior lama gak... kendian akhirnye keme rase lebih selesa kalau dok private room, ade bilik ayor dalam bilik kan....hehe
Dalam perjalanan menuju ke bilik iaitu di koridor hostel ni, keme terjumpa pelancong dari negara kite, punye le keme suke, bagi salam dulu, senyum2...keme nak masuk bilik cepat sebab beban berat atas bahu ni nak dilepaskan...kang bertambah bengkok tulang rusuk keme yang dah sedia bengkok ni.
Hi Atikah....kalau bace blog akak ni...selamat berkenalan, terima kasih atas maklumat2 yang diberikan, sangat2 membantu. Oh ye...Atikah dah ade komen dalam entry lepas...hehe...

Ini ler ghoper nye bilik keme, ade 3 katil sebab sorang lagi nak masuk senja karang....la ni dalam kapa tobang lagi, deme naik air asia...makanye senje ler baghu sampei...


Ni ghoper bilik ayornye.....kome jangan terkejut sebab bilik ayor deme tak ade pintu....tu jer ler tabir nye...hehe...seghiau tengok.....seghiau dak kome tengok....cer kabor....

Bagi yang duduk kat dorm tu, bilik ayor kat luor dan kongsi...jangan cube2 nak menyekodeng...dilarang same sekali....

Ni pulak laman untuk menenangkan pikiran ... boleh tengok langit, orang2 tua bertaichi di pagi hari di dataran...lepaking malam2 sambil berembun...dan apa2 saje la...main pingpong pun boleh...


Keme paling suke lepak kat sini, sambil minum sambil perati orang lalu lalang...Kome nampak menara masjid nun....jap lagi keme nak ke sana...lapor......dah lama rase tak makan...sejak pagi tadi...


Kat deretan kedai depan dataran tadi tu ade kedai roti muslim, tu dia tulih "openating time" kat depan kedai....kalau salah eja pun ade deme kesah, hehe... kat bawah belah belakang hostel ni pun ade kedai roti muslim....makanan halal mudah didapati disekitar kawasan ni, jangan kome ghiso...

 Di mana ade masjid, di situ ade makanan halal....kome tak lapor nye kat Kunming ni....selongkar jer kota ni,  mesti jumpa...lepas rehat sebentar di bilik, solat dulu, kendian baru keluor jengok2 kawasan. Berdekatan hostel ni keme dapat jumpa 3 masjid yang boleh dijejaki dengan berjalan kaki dan boleh beramah mesra dengan penduduk Islam di sini.


Ini masjid yang keme nampak dari laman hostel tadi...cer kome kabor ape nama masjid ni....sape jawap dengan betul akan dapat serbinier daripada keme....hehe....untuk sorang jer ler...


Ini rupa paras dataran dalam masjid, macam2 makanan ade dijual. kebanyakan masjid di Kunming ni gini ler, Ruang solat di tingkat 1, ade kuarters keme tengok, dan di bawahnya tempat jual makanan, restoran dan gerai2 jualan.

Ni jual ape ntah, keme ade tanye sama itu nyonya...tapi biase ler...wa pu che tau....keme beli satu...sedap..tepung lempeng tu di bakor balutkan dalamnye cakoi dan disapu dengan beberapa sos...kome nak bagi nama ape?...

Macam2 mee ade, laksa cina tapi nasi jugak yang dicari...adoooiiiii.....

Nasi. Ayam goreng pedas, kentang goreng sayur dan sup kosong...cukup untuk petang ni...


kebulor lapor katenye.....apa saja yang dimakan ketika lapor memang sedap...muahahahahaha



Dah kenyang, baru ade tenaga nak meronda2 kawasan dan lorong2 sementara menunggu rombongan cik kiah sampai senja nanti.... Di lorong2 sempit di antara kedai2 terdapat banyak gerai2 jualan cenderamata...keme idok nye berkenan sangat...setakat jamu mater jer ler

Kebetulan petang tu ade persembahan nyanyian daripada kumpulan orang2 kenit membuat persembahan di dataran yang ade 2 pintu gerbang tu. Meriah suasana...layan jap sambil pekene satay kambeeeeennnnn...

Yang tak best nye di Kunming ni atau pun di mana2 ceruk negara China ni, penduduknye suka berkahak dah meludah di merata2 tempat...eeeeee.....boleh keluar balik isi perut kalau tak kuat iman di tekak....depan2 kita pun deme boleh buat selamba badak....badak sungguh...badak pun tak mengahak macam tu..... 

Sekiranya anda sedang mencari pakej yang bersesuaian dengan pilihan perjalanan anda, saya sedia membantu membawa anda ke Kunming untuk melawat ke destinasi2 pilihan dan membeli belah di sini. Anda boleh menghubungi saya melalui email @ akuseorangpengembara@gmail.com.

Selamat membaca dan Wassalam

20 comments:

  1. Panjangnya cuti ASP... macam best Kunming ni... tapi bab yg last tu memang potong stim betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keme kumpul cuti then ambik sekali harung....hehe..
      Best ler jugak Yeop Kunming ni...tapi tu la....bab mengahak dan meludah merata2 tu tak boleh tahan...kenkadang mau jugak nak keluor balik isi perut...dan2 tu pandang langit...pujuk tekak utuk redho....hehe

      Delete
  2. ehh mcm best jer kunming ni yong.....flight pun tak lama ye....mudah2an ada rejeki untuk terjah sana satu hari nanti..insyaallah..tapi taklah nak terjah gunong tibet tu rasa nya...informative coverage yong..baguss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekcik boleh la mula mengumpul tenaga dan memenuhkan tabung....
      Sila la berkunjung ke sini pulak dan shopping...kalau suke...
      dak pun makan satay kamben...hehe

      Sheshekali naik gunung best gak nekcik, bukan panjat pun, jalan jer.....

      Delete
  3. jauh perjlanan... bab meludah tue xbrapa suka tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cuti kena gi jalan jauh2 Hana....hehe
      Terima kasih membuat kunjungan ke blog keme.
      Mengahak dan meludah adelah fenomena biase di China....Uweeeeekkkkk kan aje kalau dah tak mampu nak menahan mater, telinge dan anak tekak...hehe

      Delete
  4. seat2, kosongnya...rasa sayu tetiba kak huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.....sedih tengok...banyak perkara yang akak terpikir mase tu...

      Delete
  5. iyak..pasal pa la diorang ni, takde sivik ke meludah sana sini...dah ok ke kak nasi lemak mas? kena komen dengan chef wan ritu, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deme mana ade perasaan Orga...seronok lagi ade ler ngeluorkan khazanah tekak memasing.....kembang tekak yong pikior...
      Sedap nasi lemaknye...sambal udang lagi....tapi tak tau la met Chef Wan punye standard ke idok...

      Delete
  6. Bestnye port ngko melepak tu. dapat tgk dr atas. Cantik weh.. makcik jelezzzz... Mknan tu pun sedapnya la hai nampak.. huhuhu..
    Masjid tu aku baca tulisan cian tu bunyi ala2 "yong Ling" yang membawa maksud Forever Quiet. Betoi ka? heheheh
    Update le lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawasan tu sangat strategik untuk melepak, verangan, menskodeng dan yang senagkatan dengannye...
      Masjid tu ade bunyi cenggitu tapi tak berapa tepat....sile le cube lagi....
      Sekian terima kasih

      Delete
  7. best dgr citer.. kak, jgn bhenti menaip...kami sedia membaca..hehe2..
    kak, budget berapa kak pi nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Liana

      Terima kasih mengunjungi blog akak ni dan juga meninggalkan komen disini.
      Berhenti menaip tu idok ler lagi, cuma mengambil masa nak menaip.
      Akhir episod nanti akak beritahu berapa budget akak untuk 16 hari tu. Tapi kene ler tunggu episod akhir tu berakhir...sabor ye....hehe

      Delete
  8. baru sempat nak membaca kembara kunming ni...

    hai awakkkkkkk

    ReplyDelete
  9. Assalaamu'alaikum

    Saya amat berminat nak melawat tempat2 umat Islam di China. Setakat ini saya cuma pernah pergi beijing sahaja. Bandar2 besar ni, adalah umat Islam disana sini tapi tak seperti tempat yg anda lawati ini. saya harap anda dpt berikan maklumat lbh detail serta lampirkan no contact teman di kunming/xi'an. Kalau ada kesempatan.

    Kemungkinan saya dan rakan2 semuanya dari jabatan bhs arab uia akan berkunjung ke Kunming/xi'an pd bln oct nanti, insha ALLAH. Saya pernah bertemu dgn orang islam kunming/xi'an dan xinjiang sewaktu di beijing dahulu dan mereka fasih berbahasa arab. Kami nak tinjau pembelajaran bahasa arab disana.
    Kami juga ingin backpacking dari kunming ke vietnam. Htp bg tipsnya.

    Minggu lps kami backpacking ke chiangmai dgn airasia. Dari situ ke Tachilek, myanmar dan ke sempadan lais dgn bas.
    جزاك الله خيرا

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Yeop

      Maaf lambat balas
      Boleh baca episod2 seterusnya untuk dapatkan maklumat daripada blog ni.

      Delete