Friday, 27 February 2015

India - Dari Mana Hendak Ke Mana. Dari Trichy Menuju Bangalore Menaiki Bas"'Ekspres" Yang Meruntun Jiwa Rage..

Assalammua'laikum kepada semua pembaca yang budiman. Semoga Allah Yang Maha Pelindung melindungi dan menjauhkan kita daripada segala musibah yang tidak kita ketahui dan juga dari fitnah Dajjal akhir zaman. Aameen....

Bas "ekspres" dari Trichy ke Salem

Vanakkam....Keme teringin nak naik Malindo Air, tapi tak tau nak pegi mana. Tengok destinasi yang ditawarkan, akhirnya buat pilihan ke India. Tanpa ade perancangan, keme sambor ajer dua tiket ke Trichy pegi balik dengan harga RM706.00 sorang. Maka bermulalah pengembaraan keme yang sedikit mencabar minda tapi penuh dengan kegembiraan dan hilai tawa kiteorang berdua sepanjang pengembaraan ni. Mengembara mana boleh stress kan, mesti mau hepi saja...

Trip ni trip pendek, jadi ceritanya pun pendek jer la. Raya Cina haritu, orang sibuk balik kampung sampai jem lebuhraya semua, keme sibuk ke epot pepagi bute. Letak kereta di DBKL parking lot kat Stesen LRT Bandar Tasik Selatan. Murah jer. Sehari 3 hengget. Keme pergi untuk 6 hari dari 19/2/2015 - 24/2/2015. Ambik ERL pukul 5.10 pagi terus ke KLIA2...Pestaim keme ke sana. Keme ambik penerbangan KL-Trichy-KL. Ngaper Trichy ek? Sebab keme nak naik Malindo ler...mana ade Malindo pergi terus ke Bangalore kan.... ngaper tak naik MAS? Mahal ler....Air Asia pulak? I tak mau naik AA...sempit...makanan lak kene beli, banyak kos2 tersembunyi yang keme tak suka nak selidik..haha..Malindo bagi makan free jer plus 30 kg luggage free... berbaloi dan tak sakit hati .... hehe...

Masa nak check in kat kaunter, mamat Malindo tu siap tanye kiteorang nak pergi mana.. hek eleh... dah beratur kat situ tentulah nak ke Trichy kan.. Muke terpinga2 nengok akaks ni. Tahu lah ko kompius sebab kiteorang jer yang lain dari yang lain...muahahahahaha.... keme siap jawap.. ade masalah ke dik ?..dia jawap takde kak sambil selak buku paspot.. tanye jer nak kepastian... boleh gitew.... kendian kiteorang bersoaljawap dengan riang gumbiranye.. sampaikan sorang bro dan suku sakatnya yang nak check in kat kaunter sebelah tanye keme kali ke berapa dah ke Trichy, keme kata ni la kali pertama. kenapa ? keme tanye dia semula...dia jawap...kami tak tempah hotel lagi kat Trichy..tak tau nak dok mana.... la....tu jer nak tanye...keme kata sampai sana nanti pi bandor dia mesti banyak hotel.. jangan ghiso...

Flight boleh dikatakan penuh pagi tu. Bertolak 8.40 am sampai 10.00 am waktu di Trichy. Penerbangan mengambil masa 3 jam 40 minit ajer. Beza masa Kay Ell dan Trichy/Bangalore/Mysore lebih kurang dua setengah jam. Bawa wayar fon telinga senang nak tengok movie dalam kapal terbang. Dah makan kenyang2 sambil tengok Amir Khan punye movie, bawa jer tidor sampai Trichy. Nak keluor imigresen kene isi 2 borang pengishtiharan. ade soklan dalam borang tu tanye adakah kita bawa duit lebih 10,000 rupee, keme dinasihatkan jawap jer tidak. Kang payah pulak kan kalau kene tahan. lain2 tu isi jer ler sambil bertegur sapa dengan orang keliling kat epot tu. Senang jer urusan imigresen nye. Epot kecik jer. Kecik2 pun nak ambil bagasi punye ler lama. Kul 11 am baru dapat beg dan keluor.

Airport Trichy. Nama penuh Trichy ialah Tiruchirapally. Bergulung lidah keme nak nyebutnye

Keluor jer dari epot, maka bermula lah pengembaraan kiteorang yang penuh dengan kejutan demi kejutan nak menyampaikannya ke Bangalore. Kiteorang di sape oleh pemandu2 teksi menawarkan harga masing2 ke bandar Trichy. Keme tenung jer sorang2 nak tengok gelagat memasing. Tapi kalau dah rezeki buat la cemana pun tetap akan menjadi rezeki sorang pemandu ni, Dia tawarkan harga 250 rupees untuk ke bandor. Keme tak tahu harga tu mahal ataupun murah ataupun berpatutan dan tak tahu jarak bandor dari epot.. Tibai jer la kan. Malas nak bertekak. Dia bawak pegi ke kereta dia.. Fuyoooooooo... kereta antik gitew..kereta yang selalu digunakan dalam pilem2 Tamil tu.. haa..yang tu la...warna putih, tiada ekon okay..Kiteorang siap ambik gambor depan kereta. Macam2 aksi la buat depan kereta dia. Pemandu tu macam bengang jer bila kiteorang tak masuk2 dalam kereta. Ade keme kesah...

kiut kereta pilem tamil ni....hehe

Tak keluor lagi dari kawasan epot, nyempat lagi tu dia ambik sorang penumpang lagi. Bergulung la lidah deme bercakap buat tawar menawar agaknye sambil geleng2 kepala. Mula2 mamat dari Malaya tu tergeleng2 kepala tapi keme tak tahu la apa maksud geleng deme kan... akhirnya masuk jugak mamat India dari Malaya tu ke dalam teksi dia. Nasib baik jugak mamat tu masuk, boleh kiteorang bertanya ke dia. Dia datang nak hadirkan diri ke majlis kahwin kawan dia kat Trichy ni. Macam2 la kiteorang tanye tapi yang pasti tanye cara terbaik dan terpantas ke Bangalore. Dia pun tak tau sebenornya tapi lebih mudah dia berkomunikasi dalam bahasa Tamil dengan pemandu tu bagi pihak kiteorang. Pemandu tu pun jujur jer bagitau bagaimana nak naik bas dan dekat mana nak ambik.

Adalah dalam 15-20 minit jer ke pusat bandor. Berhentikan kiteorang di depan stesen bas. mamat tu pun turun gak kat situ. Belek rupees keme ade 240 jer. Bayar tambang banyak tu jer la. Pas tu keme mulala berjalan2 di kawasan stesen bas tu nak cari kaunter bas ekspres. Besar la jugak stesen bas nye. Jenguk sana sini, tengok bas2 yang ade semuanya bas pesen 70-80an. Ade yang tulis ekspres. tapi macam ghuper bas General Beruas - Parit - Ipoh jer. Rasenye bas General kampung keme tu pun lagi cun. haha....Majoriti bas deme kaler hijau belake.

Mengelewor kat stesen bas di Trichy

Kiteorang tanye orang keliling kat mana nak ambik bas ekspres ke Bangalore, ade yang tunjuk ke bangunan hujung sana dan hujung sini akhirnye kiteorang tawaf stesen bas tu dua kali. Haha. Hidung keme dah mula sensitif dengan bau hancing deme ni. Kencing merata-rata ikut sedap kepala deme jer. Dah tu stesen bas nya adoooiii... kotor. sampah dilonggok merata-rata..Memang mencabar minda betul kembara kali ni. Tapi ade sesuatu yang buat keme terkejut...Toilet awam kat stesen bas Trichy ni bersih kome...takde bau...jangan tak caya tau... terkedu keme sejenak, tapi kene bayor la..5 rupee sekali masuk.

Buka jer mulut mesti ada yang cuba membantu kiteoreng. Pakcik ni siap buat panggilan lagi. Ntah siapa la yang dia tanye tu keme tak tau la tapi cara dia cakap tu tanye tentang bas ekspres punye tempat.

Akhirnye jumpa jugak kaunter bas ekspres ke Bangalore, syarikat SETC namanye. Dok kat hujung stesen TAPI bas yang akan bertolak ke Bangalore pukul 9 malam jer. Yang pagi tadi dah lepas. Apa lagi. Memang takde pilihan nak dibuat dek otak keme. Terpikior semula cara yang diberitahu oleh pemandu teksi tadi dan juga orang2 tempatan yang kiteorang tanye. Okay la. Ikut jer la cara tu. Bas ekspres lompat-lompat namanya.

Kiteorang pergi pulak ke tempat bas2 melepak dan tanye konduktor2 yang ade kat situ mana bas nak pergi Salem. Salem sebuah nama tempat dok kat tengah2 antara Trichy dan Bangalore. Deme tunjuk kat belah mana dan ade jer konduktor yang akan menjerit2 sebut nama Salem. Tuju jer ke situ. Senang kan, jumpa bas tulis "ekspres", ekon original, naik jer ler, pilih tempat duduk nak mana satu. Orang tak ramai sebab bas nye sangat kerap. Majoriti orang India menggunakan pengangkutan awam samada bas, keretapi dan tut2 sebab ia murah. 

Dah hampir pukul 12 tengahari baru kiteorang naik bas ke Salem. Mengelewor punye la lama sambil tawaf keliling stesen. Trichy ni keme tak pegi melawat kerana kat sini ade kuil jer. Segala jenis kuil ade..Lain taraa'...Cuma untuk transit jer la. Epot dan stesen bas jer. Naik bas dok depan sekali sebelah pemandu sebab senang nak tengok sekeliling dan merakam perjalanan dari dalam bas. Tambang bayar dalam bas. 85 rupee sorang. Memang murah untuk perjalanan sejauh 170 km lebih kurang dan memakan masa hampir tiga setengah jam.


Takde keje melangut dalam bas, ambik no bas jer la...

Bosan jugak dok dalam bas ni lelama. Orang sini tak la berbau kari sangat. Haha...ade beberapa stesen di bandar2 kecik yang dia singgah ambik dan turunkan penumpang. Tepi "highway" pun berenti gak...Apa punye ekspres daaaa..... Ade sorang minachi ni naik ntah dari stesen mana dok kat belakang keme, pas tu cucuk2 tangan ke bahu keme nak duduk sebelah keme. Masa tu keme dah pindah duduk belakang pemandu sebab sebelah sana panas dek pancaran matahari petang. Dah la beg keme penuh kat ruang kaki walaupun kerusi kosong. Keme tak tau la apa pasal nak sangat2 dok sebelah keme sedangkan bas tu kosong jer sampai belakang sebab bukan ramai penumpang pun kan. Keme bengang buat deeeekkkk jer bo layan. Dia pun bengang jugak agaknya, terus berdiri dan minta nak masuk duduk sebelah keme. Dalam hati keme kata nak duduk situ duduk jer la namun keme nak alihkan bagpack keme tu memang tak la kan. Sanggup pulak tu dia duduk mengereng elak bag keme tu. Apa punye minachi. Dah tu siap geleng2 kepala.

Ade pulak sorang minachi ni dok kat belakang keme jugak. Dia nampak ayer mineral buddy. Siap mintak katanya dia haus nak minum. Terkedu buddy tengok keme. Tapi buddy malas nak bertekak kan. Layan kan ajer la bagi ke dia, kira sedekah. Tinggal separuh jer pun. Yang tak boleh blah tu bila dia habis minum, bagi balik botol kosong kat buddy dengan muka seposen. Bolehhhh ??

Ade satu bandar dia singgah ni namanya kalau tak silap keme Namakkal, keme tanye pemandu bas tu kat atas bukit tu ade apa. Keme ingatkan kubu tapi rupanye kuil. Bukit2 kat kawasan Trichy dan Salem ni semuanya togel dan berbatu keras merah. Kawasan keliling pulak kering dan berdebu.

Tiada istilah lebih muatan...semua bolleh....

Dalam perjalanan ni keme boleh nampak dengan jelas taraf hidup penduduk sini. Kebanyakannya miskin. Rumah macam kandang pun melambak nampak dari jalanraya. Bas ni lalu kawasan kampung jugak. Ini betul2 realiti India Tamil depan mata, dengan kaum lelakinya pakai sarong pas tu angkat separuh ikat kat pinggang dan kaum wanitanya bekerja keras dengan memakai sari. Bukan lagi tengok dalam pilem tamil..haha....Keme cadangkan kalau kome nak mengembara cara keme buat di India Selatan ni elok tengok filem2 tamil banyak2 sikit, bagi ada feel tengok gaya orang2 dia, menghayati cara kehidupan deme dan keadaan kawasan sekitar...Muahahahahahaha. 

Sampai ke Salem dah pukul 3.40 pm lebih kurang. Stesen bas nye pun lebih kurang sama jer macam kat Trichy. Kotor, sampah sarap merata2, ade jamban terbuka dan berbau hancing. Macam kat Trichy jugak, kiteorang tawaf dulu stesen bas ni tengok apa ade keliling. Cari tandas dulu sebab perjalanan masih jauh. Pun kiteorang terkejut yang tandas awam kat stesen ni bersih. Tapi kat sini dia caj 4 rupee. Banyak buah-buahan di jual di stesen ni. Delima banyak sungguh. Memang giler ler buddy keme tu tengok sebab dia hantu delima. Dia beli beberapa biji dan basuh terus sebelum naik bas ke Bangalore.

Naik bas ke Bangalore pukul 4.00 pm. Kali ni bas "ekspres" nye lebih buruk lagi. haha...Kome sanggup ?? Keme no halnye. Dah biasa hidup susah...alah bisa tegal biasa bak kata bidalan ...Tapi dah takde seat kosong kat depan. terpaksa masuk ke belah dalam hampir nak ke belakang bas. Seat dia sempit sikit sebab otak keme pun sempit pikir keadaan bas ni. Tambang nye 180 rupee dengan jarak perjalanan sejauh 200 km yang mengambil masa 4 jam lebih sebab bila masuk jer ke pusat Bandar Bangalore, jalan sesak sesesak nafas keme dok lelama dalam bas ni.



 Gini ler rupa paras asli bas "ekspres" dari Salem ke Bangalore. Cukup tersiksa pinggang keme. Tingkap dia ade yang dah tercabut dan diganti dengan kayu, ade juga yang terkeluar dari rel menyenget macam dah nak tanggal. Dinding yang bergoyang2 dihembus angin yang kuat dari luar. Seat yang tegak macam AA...dan pintu antik.

 Pintu antik bas. Separuh jer...haha...

Setelah 2 jam perjalanan, bas ni berhenti kat R&R dalam 20 minit lebih kurang. Kecik jer la pun R&R nye. Lupa pulak keme tangkap gambor. Keme turun setakat nak luruskan pinggang jer dan tengok apa deme jual. Beli memang idok la. Takut gak kalau terkene cerry berry. Buat naya diri sendiri jer nanti. 

 Yang penting tengok keadaan tandas awam dia. memang bersih. So kiteorang tak susah hati la bab nak masuk tandas awam ni. Tak de mimpi buruk bawak balik Malaya.

Sampai Bangalore dah malam pun, dekat kul 8.30 pm. Memang lenguh pinggang la dok tegak2 dalam bas. Tapi demi minat menjadi seorang pengembara, keme redah sahaja dan terima apa jua cabaran yang mendatang. Bas turunkan kiteorang berhampiran Satelite Bas Stand di tengah2 bandaraya Bangalore. Turun jer dari bas, keme tanya auto yang sedia ade kat situ samade boleh hantar kiteorang ke hotel di Bowring Hospital Road. Okay aje kata Chacha yang bawa auto ni sambil geleng2 kepala. Dia minta 150 rupee. Keme nak tawar harga pun naik kesian tengok muka sedih dia. Nampak macam penat sangat. Mungkin seharian bawa auto kot. Selidik punye selidik rupenye dia muslim. Nama Mohamed Amin. Umur pun dah 68 tahun. Tapi masih kuat lagi bekerja bawa auto malam2 tanpa pakai cermin mata. Bab menyelit2 kat celah2 kenderaan yang banyak memang terer giler. Keme pulak yang naik seriau tengok. 

Nanti keme sambung cerita...

Sekian untuk episod kembara India Selatan kali ini. Selamat membaca dan semoga terhibor. Sekiranya cerita dalam episod ini memberi sedikit maklumat, sila la gunakan untuk kembara mengkome ke sini nanti.

Wassalam




25 comments:

  1. Waa a. ..India pulak kak. Salute!

    ReplyDelete
  2. Wahhhh baru abes baca. Tergeliat lidah nak cakap perak ni. Tapi papepun, something different. Nk naik malindo air punya pasal terus sampai ke india haaaaa. Fuh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Dik Non..Malindo punye pasal la ni, terterbang aqak ke India...hihi

      Delete
  3. Jauhnya yong mnyongket....masjid india pun tak pusing habis lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish..mana ade jauh nye Nekcik weeeiiii...dekat jer ler, tak sampai pun 4 jam dok dalam kapa terbang tu. Masjid India tu dekat sesangat la pulak Nekcik weeeiiii....sekentut jer.....

      Delete
  4. Seronoknye keme berjalan di bumi Allah ni..x sabo nak baca cerita selanjutnya..๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berjalan di bumi Allah ni memang seronok Sella, dok memerap kat Malaya jer yang tak berapa best.
      Cerita selanjutnya tungguuuuuuuuuu......

      Delete
  5. Wah kome ASP...suka bebenor trip yang macam ni. Dengan travel buddy yang sama ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.....trip tak de proper planning memang cenggini jer yang jadi Pak Mie...
      Cari travel buddy yang lain la pulak..

      Delete
  6. bes pule cite deme ni.
    memang kene amik feel cite tamil sblom pegi ... hehe... horror gak bas tu...takpe kak...asalkan tandas tak horror !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tandas tu menyelamatkan minda...haha...
      Not bad, boleh buat lagi trip cenggini.

      Delete
  7. Cukup menarik , tak sabar nak tunggu cite seterusnya. Teringin gak nk gi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabor, sabor bebanyak ye.
      Teringin nk gi mana tu ? Trichy ka ? Hehe...

      Delete
  8. Terbaikk...comel la teksi film tamil.
    .mana part beli saree ke kami :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..comel sungguh bentuk teksi tu...akak rase kiut jer...akak ingatkan pemandu tu bangga la bila kiteorang berposing dengan teksi dia...alih2 muka dia makin menunjukkan kebengangan ada la...haha...
      lain cerita tunggu di lain siaran ye...hehe..

      Delete
  9. Wah dah ke India... siapa travel buddy tu?

    Nak tanya: visa macam mana dapat masa masuk sana?

    Kes-kes kena scam tak ade ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Prof...ke India pulak kite kali ini.
      Ni travel buddy yang lain pulak Prof, kalau berkesempatan ke Penang tahun ni nanti teman roger Prof belanja doyan Balik Pulau...hehe...
      Visa teman buat awal Feb hari tu, kat agent kedutaan India di KL, opisnye kat area dataran merdeka.
      Kene scam tu biasa la. tapi tak teruk la kene..muahahahahaha..nanti lain siaran cerita

      Delete
  10. Wah mcabar btol pjlnn dr trichy nk ke bgalore tu..hehe toilet diorg bersih sbb diorg nl mbuang xmsuk toilet pun...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mencabar ler juga.. nasib baik bab toilet tak menjejaskan minda...
      betul la tu...diorang tak gunakan toilet sebab kene bayorkan....lebih baik buang kat luar jer...hehe

      Delete
  11. Real classic Ambassador taxi.. its an official car in india.. Silap tak tangkat gambo ngan scooter jenama Bajaj Chetak..huhuhu

    ReplyDelete
  12. Alorrr syok nya.. dah la sebulan 2 ni asyik teringat kisah2 kat india.. tup2 ada pulok ahkakkk hupdate pasal yindia nih.. terasa lagi berkubar2 nak gi tp laki kita tak minat sgt jenjalan ni huhu.

    Hahhh saya terkejut gak ni tandas bersih.
    4rupee? Gile murah? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..tandas awam kat hentian bas bersih !
      bagi kita ni mungkin amat murah ler 4 rupee tu. Bagi deme rakyat marhean kat sana mahal ya amat tu...haha....

      Delete
  13. Anak akak baru pergi Salem ,belajar Dentist kat vinayaka mission univ ... kesian dia ..tentu teruk keadaan disana ..nasib baik 2 thn jee .. lps tu sambung smula kat PIDC penang ..
    mintak antar pic kat sana .. sikit je dia sent .. buruk katanya .. x menarik .

    ReplyDelete