Monday, 16 September 2013

Turkiye - Menjejak Tinggalan Sufi di Konya, Sutera Bursa dan Membina Orang Salji di Uludag, Bursa

Assalammuai'laikum Pembaca Budiman

Museum, masjid dan makam ahli sufi terkenal, Sheikh Jalaluddin Ar-Rumi merupakan tempat pertama yang aku dan geng lawati di Konya.

Hari ke-3, ke-4 dan ke-5 aku di bumi Turkiye, menjelajah ke pelosok bandaraya yang memiliki pelbagai kesan sejarah lampau dengan daya tarikannye yang tersendiri.

Asal rancangan kiteorang nak bermalam di Konya untuk melihat persembahan tarian sufi, tetapi penempatan gua nomad kiteorang di Goreme tu lebih kuat dari magnet menarik kiteorang untuk bertafakur semalam lagi....gua berhantu la katakan....susah untuk ditinggalkan....

Seusai sarapan terakhir di gua nomad dan meneguk beberapa gelas kemetot teh epal deme yang sedap itu, kiteorang pun melangkah longlai ke stesen bas meninggalkan bumi Cappadokia di Anatolia. Aku berharap suatu hari nanti akan dapat lagi bertandang ke sini untuk menyelongkar dan menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi. Banyak lagi aktiviti dan tempat-tempat menarik yang tak sempat nak dikunjungi dan rasai di bumi Cappadokia ni. Tapi aku tetap bersyukur pada Nya yang telah memberi nikmat untuk aku menjelajah ke sini.  Bas kat Turkey ni sentiasa penuh, deme memang suka naik pengangkutan awam gamaknye. Aku rasa aku sambung tidur kot dalam bas, sebab aku tak ingat apa aku buat. Penat aku cari fail dalam kotak minda, tak jumpa.....haha....

Sampai Konya, kiteorang terus mengambil bas awam menuju ke museum yang juga menempatkan masjid dan makam ahli sufi terkenal iaitu Sheikh Jalaluddin Ar-Rumi yang juga dipanggil Mevlana Muzeum...tapi malangnye tidak dibenarkan mengambil gambar di dalam bangunan yang menempatkan makam ahli2 sufi, peninggalan deme seperti naskah2 al-Quran, bilik2 bacaan yang menggambarkan aktiviti2 deme pada masa tersebut dan juga tulisan2 khat yang cantik2.

Kawasan museum ni luas dan ada taman, juga ditempatkan perkuburan ahli2 sufi dan keluarga deme. Musim sejuk ni tamannya kering kontang jer ler...

Sheikh Jalaluddin Ar Rumi merupakan pengasas ajaran Tarikat Mawlawiyah dan terkenal dengan kepakarannya berpuisi. Puisi nya adalah puisi ketuhanan. Diceritakan dia akan mengalunkan puisi2 nye dengan membuat tarian sufi. Gaya tarian ini lah yang dikenali sebagai Whirling Dervishes. Niat dihati nak tengok persembahan tarian ni secara langsung ler. Tapi apakan daya, kiteorang hanya mampu merancang jer, Tuhan juga penentunya. Tak kena masa dah hari.

Keluor dari kawasan ni, kami menuju ke tengah bandor,.lapor weh....hari pun dah ke petang. Kiteorang cari restoran dulu, top up tenaga...

Jumpa dah restoran separa mewah di Konya...hehe...


Menu sampa, apa lagi kan : order time :-
1. Gulai kawah
2. Daging lembu goreng hitam
3. Ayam goreng tempura
4. Salad campor
5. Nasi + roti

Hasil nye .......

Amacam....mewah tak makanan kiteorang ? hehe...Meriah meja kiteorang ni kan dengan lauk pauk tempatan, hidangan yang nampak macam nak telan semua tang tang tu jugak. Bila sudu jer ke mulut, alamak !!! indah kabor daghi nguper wei"...takde rasa dan perasaan masakan deme ni, tapi kene telan jugak kome...kang menggigil kelaparan, boleh longlai lutut Yong dibuat nyer... lagi satu, kome mintak la daging ayam ker, daging lembu ker, daging arnab ker tapi yang keluar semua nyer kamben...apa-apa pon, alhamdulillah, kenyang jugek ler...seafood pulak, kome jangan mimpi ler nak ada kat restoran-restoran deme ni..tingge mimpi jer ler, kome boleh mimpikan daging-daging dan vege jer....

Lepas tu baru boleh senyum teruskan penjelajahan....jalan kaki, naik bukit, turun bukit, naik bas, naik tram....selongkor Konya, yang pernah menjadi sebuah ibukota peninggalan kerajaan silam...tak lama mana pun kitaorang merayap kat Konya ni, jalan2 cuci mata sekerat hari gitu jer. Kebanyakan tempat yang sempat dilawati adalah masjid2 lama zaman Uthmaniah dan warisan yang ditinggalkannya terutama daripada segi seni architecture bangunan yang memukau mata.

Jom jenjalan di Konya...Kome nunggu taksi ker ? tak yah ler...mahei...moh kita naik bas jer la...


Salah sebuah masjid bersenibina zaman Uthmaniah di tengah bandar Konya

Malam tu kiteorang meneruskan pengembaraan ke destinasi seterusnya iaitu Bursa. Perjalanan malam menyelamatkan budget penginapan di Turkey. Bermalam dalam bas pun best jugak. Ada pemanas kat tepi kaki sambil tengok rancangan2 deme kat skrin kecik di depan tempat duduk masing2. Stokin boleh kering la. Bas ekspress deme macam dalam kapa teghobang jumbo, kalah air asia tau...Tiada istilah "delay" macam yang selalu terjadi kat air asia tu...haha. 

Sampai di Bursa, masih awal pagi, jalan dengan penuh relax mengheret beg memasing menuju ke hotel budget. 

Hotel di Bursa...Lupa keme nginap tingkat berapa tapi sebilik boleh muat 4 orang...cukup2 muat untuk kiteorang berempat. Sarapan disediakan, tapi roti ngan jem jer ler....okay la tu...

Hari pertama di Bursa ni tak de aktiviti khusus. Buat lawatan ke masjid then kiteorang cuma merayap ke pusat membeli belah deme yang terkenal dengan suteranya. Pusing2 kat pasor nengok ape deme jual, beli strawberry makan sambil jalan2 cuci mater...


errr.....*gigit kuku* - ada sesapa yang boleh terjemah kan ?....Kalau Yong Sepekan keme baca ni, mungkin dia boleh kot...hehe

Sutera Bursa...Keme jamu mater jer....

lalu lalang kat pasar deme...tengok jualan, pegang2, tekan2...tengok harge....belinyer idok juge...




Cili besor tu kome agak2 pedas tak ?

Jalan2 lagi keme jumpa strawberry, yang ni tak leh tengok jer la..kena beli... jinjit sekampit sambil keluorkan satu2, lap kat baju lebih kurang, kendian kunyah...mmmm....sodaaaaaaaaaap.


Meh ler kunyah strawberry ni ha...jenuh gak nak abihkan....

Hari ke-2 kiteorang di Bursa barulah meneruskan aktiviti yang ditunggu2....nak menyaljikan diri di atas gunung....Pepagi selepas sarapan ala kadar di hotel, kiteorang daftar keluar hotel terus, tapi beg2 letak kat lobi simpan sampai petang....

Tengah tunggu cable car tiba dari gunung....sabooorrrr...



Jom.....serbu....

Pemandangan bandor Bursa dari cable car.


Makin jauh ke atas, makin kecik nampok bandar Bursa, sayup mata memandang...


Lepas tu tak nampak apa dah...cuma gunung2 diliputi salji....


Selamat datang ke Uludag, Bursa Turkey.....


Kite bergambor dulu....


Gumpal-gumpal dan teborkan salji tu


Jalan2, cari tempat yang sesuai......lepak


dan...buat orang salji....



taraaaa......dah siap.....orang salji made in Turkey....


Kendian, baru kiteorang menggelongsor jap.....

Ada ghuper gaya pemain pro ?

Disebabkan kat atas gunung ni cuacanya amat sejuk sampai gigit ke tulang keme, masuk dalam resort ni rehat2 kan diri kat keliling unggun tu....bagi panas sikit...



Kalau kome nak jilat gule-gule bersalji...ambik kat sini jer.....


Dah penat seharian di atas gunung tu, kiteorang turun untuk meneruskan pengembaraan ke lain bandaraya di Turkey. Perjalanan malam menjadi pilihan utama....naik bas ni..

Kome nak ke Pamukalle ke tu ?  

Selamat mengembara......

29 comments:

  1. bestnya dapat main salji! nampak macam tak sejuk je. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yeop

      Kite orang asia yang tak bersalji ni, bila jumpa salji tak hengat dunia....dah tua baru dapat main salji kan...pulun jer ler....sejuk pun tak jadi hal Yeop...paka tebal2...

      Delete
  2. salam yong….nape lama menghilang? lama teman tunggu sambungan citer jalan2 yong. btw nak tanya yg gunung bersalji tu sepanjang tahun ke ada salji @masa2 tertentu je bersalji? dok berangan tak abis2 lagi ni nak sampai ke turkey, entoh bilenye

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Rostina

      Tak hilang, cuma menyibuk terlebih dengan hal2 duniawi ni jer..haha
      Bersalji cuma musim sejuk jer ataupun di akhir musim sejuk, walau kat bawah dah tak beralji, naik sini masih beku...haha

      Delete
  3. salam yong..

    mevlana museum tu sayang kat dalam takleh ambik gambor, kan...last masa pegi sekejap je kat dalam tu, tak puas. Bursa pun tak pegi...teringin nak pegi ulu camii mosque tu. tak sangka jugak bursa pun ada cable car...macam best je.

    hehehehe...qope lawa...rasa hambar. apakan daya, nak tenaga, nak jenjalan puas2...telan jugak la yer...

    pamukkale.....cotton castle...lalalala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam AlMurni

      Tu la kan, apa la salahnya kalau dibenarkan ambil gambar kat dalam tu. memang best Bursa...
      Biasa ler kan, masakan deme...telan jer Murni...
      Pamukalle ?...hahahahaha........

      Delete
  4. Salam yong

    cerita pasal turki, memang best dan menjanjikan sesuatu yang menarik.
    kami kalau ada peluang lagi, rasa nak pergi lagi

    Dulu kami pi Bursa naik feri pepagi dari istanbul,lepas tu petang balik istanbul semula


    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Pak

      Betul tu Pak, byk tempat2 menarik untuk diterokai disana. Keme pun kalau ada peluang nak pegi lagi teroka.

      Delete
  5. Hmmm..saya ke bursa balik hari ja..pusing2 bursa, pas tu naik ke uludag.. petang turun dan balik semula ke istanbul.... tp waktu tu cable car tutup..buat renovation kat station katanya.. so, saya naik dolmus.. kat mesia dh berangan nak naik cable car, skali tutup ler pulak...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong
      Ya, keme dah baca N3 tu dulu. Tak pe, nanti boleh pegi lagi...hehe

      Delete
  6. Salam Yong ASP,

    JM ketinggalan ke belakang...baru nk baca story ni..

    Lepas tgk Yong naik luncur salji macam pro tu..dengan salji yg tebal tu..terus JM cakap nak pergi BURSA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam JM

      Ada gaya pro ye? hahaha....
      Kalau nak main salji makna nye kena pegi musim sejuk la yer....

      Delete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  8. banyaknya gambar...bestnye dapat travel ke Turki...hopefully, one day Cik-anne sampai ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Anne

      Sebahagian kecik jer letak & share dengan pembaca...hehe
      memang best travel Turkey, kalau dapat peluang nak jelajah ke seluruh Turkey pulak suatu hari nanti.
      Hopefully Cik Anne juga dapat travel ke Turkey ni. InsyaAllah. Banyak tempat boleh diterokai.

      Delete
  9. done follow sini no. 98
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang@gmail.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. waa best nyer.. :D
    Ada strawberry yg sedap di kunyah.. ada salji dan berani nyer main ski tu.. hehehee.. :D
    Kalau berjalan sehari suntuk ni memang tak puas la di buat nyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Time Traveller...makan strawberry sambil jalan2 memang best.
      Buat la apa saja aktiviti di atas salji....semuanya menyeronokkan...hehe

      Delete
  11. kalu ada rezeki lebih nekcik pun nak backpack turki lagii...insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik

      InsyaAllah, keme doakan moga Nekcik dapat mengembara lagi ke Turkey.

      Delete
  12. erm byk tul pgalaman kak yong kite nihh.. luas pemandangan. jeles!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit jer baru Beb...byk lagi yg belum diteroka di bumi Allah yang luas ni

      Delete
  13. Salam... Saya ingin bertanya.... macam mana booking hotel tu yer.. saya carik di internet tiada pula hotel tu... atau ejen yang boking kan

    ReplyDelete
  14. salam perkenalan~~~bestnyer dpt main salji kt turkey...neway xtry cili besar tu ker??hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan semula
      Maaf lambat reply.
      Main salji memang best...walau sejuk macamanapun kan...
      Bukan pedas pun cili tu.....

      Delete