Sunday, 20 March 2016

Incredible India - Himachal Pradesh - Episod 9 - Kenduri Masyarakat Tibet di kaki Pergunungan Himalaya


Assalamua'laikum warohmatullah kepada seluruh pembaca muslim dan salam sejahtera kepada pembaca non muslim

Bila mengembara, kita sebagai pengembara mesti ada matlamat dalam setiap pengembaraan. Barulah pengembaraan itu menjadi sangat berharga. Pengalaman dari setiap pengembaraan pasti akan memberi pengajaran dan ilmu kepada seorang pengembara. 

Kaum wanita sedang memasak roti nan bagi juadah tetamu dihari kenduri masyarakat tibet selama 3 hari 3 malam

Kenduri kahwin bagi masyarakat tibet sangat meriah. Mana taknya. 3 hari 3 malam ianya disambut. Tapi yang bestnya adalah juadah yang mereka akan sajikan kepada tetamu. di hari pertama kenduri, aku sempat ke khemah yang sedang memasak juadah. Tidak semeriah masyarakat melayu dengan segala bawang putih, bawang merah, kentang, daging ayam dan lembu yang perlu dilapah. Mereka amat simple. Juadah utama adalah roti nan. Itu sahaja !!! dan chai !!! 

Roti nan yang garing diluar dan lembut di dalam. Sedap! Seriuosly sememangnya sedap. Takkan boleh dapat di Malaysia. Hanya makan begitu sahaja.

Tapi !!! aku perhatikan api yang digunakan untuk memasak roti ini menggunakan tahi lembu kering. Mula-mula tepung yang dah ditebar bulat2 akan di masak di atas kuali leper. bila dah masak, roti tu pulak akan di bakar di atas tahi lembu kering yang dah jadi macam arang tu.  Errrrrr.....aku terpaksa makan !!! Sebagai tetamu, aku tidak boleh menolak pelawaan tuan rumah untuk menjamah hidangan mereka. Apa perasaan aku bila makan roti tersebut ?...Hanya Tuhan saja yang tahu...hahahahaha

Sekian buat maklumat pembaca.
Semoga berjumpa di lain siaran
Wassalam




10 comments:

  1. Tahi lembu penambah perisa... itu yang sedap di makan begitu saja... eh...macam pernah ke dengar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sanggup ghasonyo episod makan roti nan ni nak dikonang2kan..hahahaha

      Delete
  2. Banyak ke sikit ke makan?
    Kalau x tengok kejadian dibakar atas tahi lembu kering tu mesti prasaannya lain kan!
    Ntah2 banyak kot makan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapor punye pasal termakan la separuh..hahahahaha
      tapi tak dinafikan rotinya sangat sedap.
      ditambah dengan perisa tambahan tu...hihi

      Delete
  3. Ayoyo camna tu yong..tak mampu telan rasanya yong...hu..hu
    Lenkali yong bekal arang sikit..cukup untuk bakar 2 keping udahler

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan jer Yong...kunyah2 rase dengan lidah..ok jer..muekekekekekeke

      Delete
  4. Minta di sambung blog ini dengan blog saya:

    biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Adam. Tiada halangan jika ia memberi informasi dan maklumat yang diperlukan

      Delete